Computers > P333 Fileserver

De ISA Bak

Nadat het interne netwerk draaide en ook de kabelinternet netjes gedeeld was tussen de pc vriendjes, had Random zin om eens een server te installeren die niet onder NT 4 draaide. Hiervoor tikte hij 2e hands deze P333 op de kop en begon met knutselen. Na allereerst de 64 MB uitgebreid te hebben met nog een 256 MB bankje en er een extra 40GB harddiskie ingepropt te hebben, ging het niet echt van een leien dakje. Na installatie van Windows 2000 Server bleek de geluidskaart niet mee te willen werken en werd er dus maar uitgemikt. De eerste reboot na installatie leverde ook een berg fouten op bij de primaire harde schijf. Deze bleek zo brak te zijn dat er een uur aan schijfcontrole voor nodig was om al die bad blocks te markeren. Weg dus met dat kreng en een reserve 4GB harddisk er weer in. Alles weer opnieuw geinstalleerd en eindelijk alles werken. Microsoft ISA server erop, de boel geconfigureerd en draaien maar! De ISA bak zit ook rechtstreeks op de kabel en functioneert dus o.a. als (reserve)proxy voor de andere pc's in het netwerk en fileserver om die berg mp3 centraal te houden.

Het begrip vast ip-adres is ook zeldzaam bij de kabelboer en de ISA server blijkt niet best overweg te kunnen met veranderende ip-adresjes. Is ook wel logisch vindt Random, maar vrolijk werd hij niet van die periode dat de kabelboer zo nodig elke dag de ip toewijzing veranderde. Een eenvoudige ipconfig /renew mocht niet baten maar het stoppen van de isa specifieke services, renew en vervolgens de services weer starten bleek een probaat middeltje te zijn waar Random's buurman wel mooi handig op gekomen was. Random plugt de patch er gewoon uit en dan weer in maar een batchfile-tje op het bureaublad gaat inderdaad wat vlotter.

Exit ISA (19-09-2002)

Eind september 2002 is de ISA server afgedankt dankzij de introductie van de Netgear router in het netwerk. Alle relevante software is verwijderd en 1 van de netwerkkaarten (de Intel) is gedisabled omdat die op de een of andere manier simpelweg weigerde om op 100 Mbit te gaan draaien. De 3Com kaart is nu verbonden met de router waardoor het dataverkeer nu wel op 100 Mbit draait. De P333 zal nu gebruikt worden voor de mIRC DCC sessies en als Fileserver voor het netwerk. Op den duur moet er nog een extra harde schijf bij in want zelfs 40 GB zit zo vol tegenwoordig.

FTP server (19-09-2002)

Als je niet kritisch bent dan voldoet de (IIS5) ftserver wel, maar als Random iets is dan is het wel kritisch. De IIS5 versie is vakkundig de mond gesnoerd en vervangen door een commerciele pakketje. Ook nu er geen ISA server meer draait, blijft de noodzaak wel voor een ftp server.

Specs

Intel Pentium II 333 MhzAsus P2L97 motherboard versie 1.009 bios
320 MB (1x64 + 1x256) SDRAM
Maxtor 4,3 GB HDD
Maxtor 40 GB HDD
Intel EtherExpress Pro 100 82557 PCI
3COM Etherlink 3c905c PCI
Samsung 32-speed CD-ROM
Samtron 428PTL, 14" NI-LR (Switchbox)
Sony 3,5" HD floppydrive
Unknown Miditower (235W)
Microsoft Intellimouse (Switchbox)
Microsoft Windows 2000 Server UK

Laatst doorgevoerde update:

  • Sitecom 2way switchbox om de P133 & P333 achter 1 monitor, toetsenbord en muis te hangen
  • De-installatie van de ISA server en het koppelen aan de router